ارزش غذایی سیب زمینی ترشی ( شلغم فرنگی )

 

سیب زمینی ترشی (شلغم فرنگی)

 

سیب زمینی ترشی، گیاهی است پایا از تیره مرکبات که گل هایش شبیه گل های آفتابگردان است. ولی طبق گل آن کوچک تر از آفتابگردان می باشد و به علاوه دارای غده های زیرزمینی است و عده ای بر این عقیده اند که اصل و منشأ آن از آمریکای شمالی بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و در ایران نیز پرورش می یابد. اما اكثر گياه شناسان قديم مثل بغدادي و ابن بيطار زادگاه این گیاه را هند مي‏دانند. غده های سیب زمینی ترشی که به نام اینولین است، به صورت خام در سرکه قرار داده و از آن ترشی تهیه می کنند و برای درمان مبتلایان به مرض قند، نارسایی کلیه که ناشی از اوره خون زیاد است (اورومی) و بر اثر مواد پروتئینی این امر حاصل شده است، مفید می دانند.

نوشته‏اند كه در هند سیب زمینی ترشی را پخته مي‏خورند، اين روزها در اروپا نيز آن را پخته و كباب كرده ميل مي‏نمايند، زيرا بهترين غذا براي مبتلايان به مرض قند مي‏باشد، و از ابتلا به آن پيشگيري مي‏كند.

- كساني كه در اثر ابتلاء به مرض قند لاغر و ضعيف مي‏شوند، غذايي بهتر از سیب زمینی ترشی براي تقويت ندارند. آنها را چاق مي‏نمايد.

- غرايز جنسي را بيدار مي‏كند.

- جهت سرفه و سختي سينه و حنجره مفيد مي‏باشد.

- زود هضم و معالج زخم معده و روده است.

- تنقيه آب جوشانده‏ي آن، در معالجه كليه و ورم روده اعجاز مي‏نمايد.

- خوردن آن جهت استسقاء و اسهال صفراوي مفيد است.

- عصاره برگ و شاخه‏هاي آن نيز همين خاصيت را دارند.

- ترشي آن زودتر هضم مي‏شود. براي اين كه سیب زمینی ترشی را پخته ميل نماييد اول آن را در آب جوشانده و آب آن را دور بريزيد و بعد آن را با گوشت سرخ كرده و خوراك تهيه نماييد.

- سوخته آن جهت تقويت مو و ضماد آن جهت معالجه امراض جلدي و زخم پوستي تجويز شده است.

- علاوه بر ترشي، شما مي‏توانيد آن رابه صورت شور نيز درست نماييد. و براي اين كار بهتر است سیب زمینی ترشی را در آب خيارشور بيندازيد و پس از چند روز آماده خواهد شد. اين فرآورده زياد دوام ندارد و پس از چندي ليز مي‏شود. و بهتر است زودتر آن را مصرف نماييد.

در ساختمان سیب زمینی ترشی نشاسته، تانن، مواد سفيده‏اي و چربي و يك ماده ضد مرض قند وجود دارد و تا بخواهيد سرشار از مواد معدني و آنزيم‏هاي سودبخش مي‏باشد.

- خوردن سیب زمینی ترشی برای بیماران قند مفید است و بهتر است ترش نشده آن را میل کنند ، زیرا سرکه اثر آن را کم می کند .

- سیب زمینی ترشی ، فشارخون را پائین می آورد.

- خوردن سیب زمینی ترشی بهترین درمان برای زیادی کلسترول و اوره خون می باشد . لذا برای مبتلایان به نارسائی کلیه مفید است.

- سیب زمینی ترشی سرشار از ویتامینهای« آ، ب» می باشد . و مغذی تر از همجنس خود سیب زمینی است زیرا دارای مواد آلبومینی زیادتری است.

- خوردن سیب زمینی ترشی باعث زیاد شدن شیر مادران شیرده می شود.

- سیب زمینی ترشی دارای روغن نباتی به شکل موسیلاژ (لعاب نباتی ) است.

- سیب زمینی ترشی برای اشخاص که به سوء هاضمه مبتلا هستند توصیه می شود.

- سیب زمینی ترشی را به صورت خام در سرکه قرار داده و از آن ترشی تهیه می کنند و یا ابتدا سیب زمینی را در آب جوشانده و سپس با سرکه مخلوط نموده و ترشی تهیه می کنند.