ارزش غذایی سیب زمینی ترشی ( شلغم فرنگی )
ارزش غذایی سیب زمینی ترشی ( شلغم فرنگی )
سیب زمینی ترشی، گیاهی است پایا از تیره مرکبات که گل هایش شبیه گل های آفتابگردان است. ولی طبق گل آن کوچک تر از آفتابگردان می باشد و به علاوه دارای غده های زیرزمینی است و عده ای بر این عقیده اند که اصل و منشأ آن از آمریکای شمالی بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و در ایران نیز پرورش می یابد. اما اكثر گياه شناسان قديم مثل بغدادي و ابن بيطار زادگاه این گیاه را هند ميدانند. غده های سیب زمینی ترشی که به نام اینولین است، به صورت خام در سرکه قرار داده و از آن ترشی تهیه می کنند و برای درمان مبتلایان به مرض قند، نارسایی کلیه که ناشی از اوره خون زیاد است (اورومی) و بر اثر مواد پروتئینی این امر حاصل شده است، مفید می دانند.
نوشتهاند كه در هند سیب زمینی ترشی را پخته ميخورند، اين روزها در اروپا نيز آن را پخته و كباب كرده ميل مينمايند، زيرا بهترين غذا براي مبتلايان به مرض قند ميباشد، و از ابتلا به آن پيشگيري ميكند.
- كساني كه در اثر ابتلاء به مرض قند لاغر و ضعيف ميشوند، غذايي بهتر از سیب زمینی ترشی براي تقويت ندارند. آنها را چاق مينمايد.
- غرايز جنسي را بيدار ميكند.
- جهت سرفه و سختي سينه و حنجره مفيد ميباشد.
- زود هضم و معالج زخم معده و روده است.
- تنقيه آب جوشاندهي آن، در معالجه كليه و ورم روده اعجاز مينمايد.
- خوردن آن جهت استسقاء و اسهال صفراوي مفيد است.
- عصاره برگ و شاخههاي آن نيز همين خاصيت را دارند.
- ترشي آن زودتر هضم ميشود. براي اين كه سیب زمینی ترشی را پخته ميل نماييد اول آن را در آب جوشانده و آب آن را دور بريزيد و بعد آن را با گوشت سرخ كرده و خوراك تهيه نماييد.
- سوخته آن جهت تقويت مو و ضماد آن جهت معالجه امراض جلدي و زخم پوستي تجويز شده است.
- علاوه بر ترشي، شما ميتوانيد آن رابه صورت شور نيز درست نماييد. و براي اين كار بهتر است سیب زمینی ترشی را در آب خيارشور بيندازيد و پس از چند روز آماده خواهد شد. اين فرآورده زياد دوام ندارد و پس از چندي ليز ميشود. و بهتر است زودتر آن را مصرف نماييد.
در ساختمان سیب زمینی ترشی نشاسته، تانن، مواد سفيدهاي و چربي و يك ماده ضد مرض قند وجود دارد و تا بخواهيد سرشار از مواد معدني و آنزيمهاي سودبخش ميباشد.
- خوردن سیب زمینی ترشی برای بیماران قند مفید است و بهتر است ترش نشده آن را میل کنند ، زیرا سرکه اثر آن را کم می کند .
- سیب زمینی ترشی ، فشارخون را پائین می آورد.
- خوردن سیب زمینی ترشی بهترین درمان برای زیادی کلسترول و اوره خون می باشد . لذا برای مبتلایان به نارسائی کلیه مفید است.
- سیب زمینی ترشی سرشار از ویتامینهای« آ، ب» می باشد . و مغذی تر از همجنس خود سیب زمینی است زیرا دارای مواد آلبومینی زیادتری است.
- خوردن سیب زمینی ترشی باعث زیاد شدن شیر مادران شیرده می شود.
- سیب زمینی ترشی دارای روغن نباتی به شکل موسیلاژ (لعاب نباتی ) است.
- سیب زمینی ترشی برای اشخاص که به سوء هاضمه مبتلا هستند توصیه می شود.
- سیب زمینی ترشی را به صورت خام در سرکه قرار داده و از آن ترشی تهیه می کنند و یا ابتدا سیب زمینی را در آب جوشانده و سپس با سرکه مخلوط نموده و ترشی تهیه می کنند.